Institut escola a Sant Lluís

Un institut escola, o centre integrat, és aquell centre públic que ofereix ensenyaments de primària i secundària. Aquest model s’està extenent cada vegada més per tot el país i n’hi ha més d’un centenar.

Per tenir-ne una visió completa, des de la plataforma “Un institut escola per Sant Lluís” us volem explicar el projecte d’institut escola per Sant Lluís.

Llegiu a continuació els avantatges d'aquest model
(Apreteu damunt cada element per veure'n una descripció)

  • El projecte educatiu que es duu a terme durant tota l’etapa educativa (primària i secundària) és clar i compartit: es manté una coherència pedagògica en tota l’etapa educativa.

  • Es pot fer un millor seguiment a llarg termini de l’assoliment de les competències per part de cada infant.

  • Els canvis entre etapes educatives són més fàcils i orgànics pel fet que no s’ha de fer una transició a un nou centre. No fan falta les adaptacions, que sí que es donen quan els infants han de canviar a un centre desconnectat del poble i de l’entorn.

  • L’educació per àmbits consisteix en agrupar els aprenentatges bàsics de diverses matèries i impartir-los de manera globalitzada: en lloc d’un professor per matèria, n’hi ha un per bloc de coneixement.

    Es fomenta una mirada global al coneixement.

  • Amb un institut escola es creen vincles més forts gràcies a la connexió entre cicles, famílies i professorat.

    D’aquesta manera, s’afavoreix la participació familiar en el dia a dia del centre, que és un repte pels instituts ordinaris.

  • Als 12 anys, a vegades és massa prest per fer la transició a l’institut. Aquest factor pot ajudar a reduir l’abandonament escolar i els problemes de convivència.

    A més, els centres de secundària de Maó sobrepassen el número recomanat de 700 alumnes a partir del qual la gestió és complexa. Amb la implantació de l’institut escola s’alleugeriria la càrrega d’aquests instituts.

  • Allargar els anys d’escolarització al poble permet generar una comunitat més forta i cohesionada, on els valors de poble que es treballen a infantil i primària es traslladin també a la secundària i acabi revertint en benefici de Sant Lluís.

    El poble es beneficiaria de tenir dos centres de primària amb projectes diferenciats i amb l’afegit de poder continuar els estudis més enllà del que és possible actualment.

M’interessa. Quins són els propers passos?

12 de febrer de 2025
La Conselleria d’Educació ha denegat la petició. Podeu veure’n el comunicat íntegre.

Com a Plataforma, lamentem la decisió i responem un a un als arguments en contra que s’han donat, tot esperant que es pugui reprendre el projecte:

  • Punt 1, sobre el fet que es demana una única línia.
    Actualment el 6è que puja són dues línies i entre les dues escoles es podrien omplir dites dues línies de l’institut.

  • Punt 2, perquè no és fins a 4t d'ESO.
    Sembla ser un malentès de Conselleria, perquè a la petició enviada es demanava fins a 4t ESO, que és el que el claustre de Sa Garriga va aprovar.

  • Punt 3, sobre la lliure adscripció.
    És la sola condició per part de les famílies que es va fer. I sabem de cert que és un projecte que interessa a moltes famílies.

  • Punt 4, el comunicat fa notar els pocs alumnes per un Institut-Escola a Sant Lluís.
    La plataforma ha demanat des d'un inici que s'obri a tota la zona de llevant, com a projecte innovador i necessari per baixar el nombre de línies per institut. Demanem que es passi una enquesta a les famílies i ampliar la iniciativa perquè se'n puguin beneficiar famílies d'altres pobles com Es Castell, Sant Climent i Maó.

Consideram que els arguments pedagògics, socials i educatius segueixen vigents i demanam que es doni veu a les famílies per poder fer possible aquest projecte!

Moltes gràcies per les mostres d'agraïment, us seguirem informant i esperem que aquesta iniciativa segueixi endavant.

setembre de 2024
Fem arribar una instància a la Conselleria d’Educació per conèixer l’estat de la petició. Podeu veure aquí el document.

juliol de 2024
La petició per fer un institut escola s’envia a Conselleria per part de l’equip directiu del CEIP Sa Garriga. Podeu veure tots els documents a la notícia penjada a la web de 'l’Ajuntament de Sant Lluís: Escola-institut al CEIP Sa Garriga.

8 de març de 2024, 19 h
Es celebra una taula rodona a l’ajuntament de Sant Lluís amb la presència de la directora d’un institut escola de Palma, a Mallorca, així com un inspector d’educació, la delegada territorial d’educació a Menorca, i diferents professors i mestres d’instituts i escoles de Menorca.

Es crea un compte a Instagram per anar oferint novetats: https://www.instagram.com/institutescolasantlluis/.

6 de març de 2024
Ens constituïm com a associació Plataforma per un institut-escola a Sant Lluís amb l’objectiu de tenir “un model educatiu unificat que encabeixi l'educació primària i la secundària, oferint un seguiment continu i personalitzat a l’alumnat”. La premsa se’n fa ressò:

26 de gener de 2024
Reunits al Centre Cultural i Esportiu de Sant Lluís, vam fer l’assemblea fundacional per constituir-nos com a associació.

20 d’octubre de 2023
Es va fer una assemblea al Centre Cultural i Esportiu de Sant Lluís.

15 de juny de 2023
A les 18 h vam fer una reunió al pati del CEIP Sa Garriga per informar del tema. Amb una participació de prop de 30 persones i la presència d’IB3. Podeu veure la notícia a https://ib3alacarta.com/play/tv/noticiesvespre/e4639/1604 i https://www.youtube.com/watch?v=bN_O_UM3AIY i també escoltar l’entrevista del 27 de juny a IB3 ràdio: https://ib3alacarta.com/play/radio/aldiamenorca/e20230627120401 .

15 de maig de 2023
El consell escolar municipal de Sant Lluís va acordar traslladar a la Conselleria la necessitat de fer un estudi sobre la viabilitat d’aquest centre integrat al nostre poble.

Doneu suport a aquesta proposta?

Us animam a apuntar-vos en aquest formulari i que ens envieu els vostres dubtes.

Què en diuen els experts?

Vicenç Arnaiz, llicenciat en Psicologia, referent pedagògic en educació infantil

Quan la LOGSE va implementar l'ensenyament obligatori fins als 16 anys i va "prendre" els infants de 12-14 anys dels centres de primària per traslladar-los als IES moltíssim sectors educatius van aixecar la veu criticant la inclusió dels infants 12 -14 anys en un entorn institucional massa gran per mantenir un ambient acollidor i personalitzat.

  • La mesura no partia de la necessitat dels infants de 12-14 anys, sinó de la necessitat de tenir massa crítica suficient d'alumnat perquè institucionalment era complicat tenir només 2 anys els alumnes als qui s'allargava l'escolaritat obligatòria (14-16). Tenir centres on els alumnes on només hi fessin dos anys és realment complicat des del la perspectiva dels recursoso humans.

  • Vull dir que no es va fer pensant en els guanys de l'alumnat de 12-14 si no en l'alumnat de 14-16

L'alumnat en treu benefici de formar part de centres petits perquè els seus vincles són més explícits i l'atenció molt més personalitzada. I allargar la seva permanència a un centre de mida "familiar" els protegeix.

Pere Alzina, mestre psicopedagog i doctor en Ciències de l’Educació

Estic convençut que els instituts-escola són una de les propostes organitzatives més favorables per mantenir la cohesió social, la coherència pedagògica i una visió global de municipi emmarcat en el context insular i mundial.

Llegiu a continuació el text complet que en Pere Alzina va escriure per donar suport a la nostra petició d’un institut escola a Sant Lluís.

Estic convençut que els instituts-escola són una de les propostes organitzatives més favorables per mantenir la cohesió social, la coherència pedagògica i una visió global de municipi emmarcat en el context insular i mundial. 

Un institut-escola ha de ser complert; gairebé no té sentit fer només fins a 2n d’ESO ja que trenques una etapa fonamental (12-16), l’adolescència i no només trenques la línia pedagògica possible sinó trenques els grups, les amistats i el municipi i hi afegeixes el tema del transport, que si és evitable s’ha d’evitar i promocionar anar a escola a peu. 

L’Institut-Escola de la Institución Libre de Enseñanza de Madrid va ser capdavanter a tot l’Estat i a Europa precisament per reunir en un únic context fillets i filletes de diferents edats, procedències, afinitats, llengües, cultures i religions diferents. Aquest és el gran èxit dels instituts-escola

El segon element a tenir en compte  és que existeixi una direcció molt ben distribuïda, equilibrada i equitativa que eviti tot intent de prioritzar visions molt academicistes (estil antic)  o molt “infantilistes” (sentit proteccionista, paternalista, mesquinets... ). Ambdues visions poden ser, a la llarga,  negatives i ja ho són on s’apliquen sense reflexió ni formació adequada. Quan dic una direcció col·legiada obviï conscientment qualsevol llei, actual o futura. Només tinc en compte l’autonomia de centre per dissenyar no direccions unipersonals, sinó direccions col·legiades capaces de prendre decisions però també de consultar sempre i intentar arribar a acords consensuats. Aquesta direcció col·legiada ha d’evitar, per damunt de tot i contra qui sigui, que les diferències laborals entre mestres d’infantil i primària i mestres de secundària impliquin diferències de privilegis entre uns i altres. Açò ha estat, és i seguirà essent un autèntic disbarat. Res d’hores “lliures”, tothom a disposició del centre per ajudar a qui més ho necessiti, fer desdoblaments i tutories individualitzades i en petit grup contínues i ben organitzades. 


Pensar que en un determinat moment hi pugui haver més ESOs que primària és fer ciència-ficció. Les dinàmiques poblacionals són molt canviants. Poden arribar molts nouvinguts durant alguns anys, pot estancar-se la natalitat, pot venir gent d’altres pobles, pot minvar l’interès en el projecte i famílies optar per seguir a Maó... preveure açò, en aquests moments, té molt poc sentit. 


Tenim experiències en aquesta qüestió. Fa uns deu anys, l’escola de Es Migjorn havia de perdre un mestre cada any per l’estancament de la població. La immigració ha augment poc però n’hi ha hagut però el que ningú havia previst era que la bona feina de l’equip dissenyant un projecte molt engrescador portaria un augment de matrícula procedent d’altres municipis (Es Mercadal, Alaior, Ferreries i fins i tot Ciutadella) que ha evitat que ja ni se’n parla d’extingir places de professorat. 

Allò que és important és assegurar una bona direcció col·legiada plural, coherent i cohesionada i una implicació dels fillets i de les filletes des de l’educació infantil fins a 4rt d’ESO, possibilitant que les decisions que es preguin els tinguin en compte a tots. I un projecte educatiu global, de municipi, amb visió de futur que aculli professionals il·lusionats en el projecte, ben formats i disposats a treballar de valent. 

El projecte que liderau és molt potent i ha d’estar per damunt de consideracions puntuals, corporatives o de petits col·lectius, com un grup de mestres, de famílies o de qui sigui. El que proposeu és un projecte educatiu de municipi que ha crescut molt en molts aspectes i necessita treball social i educatiu per cohesionar la societat i construir les bases del futur. Sempre trobareu pegues i entrebancs. I gent contrària. Sempre heu d’escoltar tothom, amb el màxim respecte i pensar-hi molt (deixar reposar abans de prendre una decisió) però no podeu oblidar els principis que us guien: 

  • Un projecte escolar,  educatiu i social complert per a tota l’educació obligatòria per a tots els fillets i les filletes de Sant Lluís. Sense escoles concertades teniu a les vostres mans l’ESCOLA PÚBLICA GRATUÏTA, OBLIGATÒRIA I UNIVERSAL que tothom desitja. No podeu perdre de vista mai aquest objectiu. 

  • Un projecte educatiu coherent  pensat per a tots, des de la diversitat i amb la diversitat que inclou, inherentment, la vostra societat (la de Sant Lluís) que la fa rica socialment, diversa i potencialment creativa. 

I aprofitant l’ocasió dissenyar un centre innovador; potenciar que professorat motivat i receptiu a la innovació pugui accedir a les places que s’hagin d’habilitar i no perdre, per difícil que sigui el camí, la il·lusió de veure el projecte realitzat. I la il·lusió es pot mantenir perquè el projecte és viable i és possible. Ara bé, no deixeu que les administracions de torn us vulguin vendre “motos”; malauradament ho intentaran, proposant llargues, proposant pagats (per manca de recursos), negociant rebaixes... RES DE RES.

Quines experiències similars hi ha arreu?