Què hem fet el curs 2022-23?

A continuació fem un resum de les coses en què l'AFA del CEIP Sa Garriga va estar ocupada el curs 2022-23. Són moltes coses, esperam els vostres comentaris i suggerències de cara el nou curs. Podeu venir a les nostres reunió sempre que vulgueu (normalment són el primer dilluns de mes), fer-vos socis i escriure’ns.

Després de molts d'anys de presidència, n'Ague va deixar l'AFA en acabar l'escolarització de primària dels seus fills. També n'Ester va deixar la tresoreria després d'uns anys de moltíssima dedicació. Per sort, van entrar uns quants membres nous a la junta.

Vam canviar el nom de forma oficial: del nom original "Associació de Pares i Mares d'Alumnes del CEIP Nou Sant Lluís" vam passar a "Associació de Famílies d'Alumnes del CEIP Sa Garriga". Consideram que és una manera més inclusiva i natural d'anomenar-nos, perquè entenem que és tota la família la que és entorn d'un infant i per tant la nostra feina va enfocada a tota ella.

Tots els càrrecs van canviar (presidència, secretaria i tresoreria) i vam decidir que a la pràctica fossin dues les persones que s'encarreguin de cada rol. D'aquesta manera llevam pressió i permetem més flexibilitat.

Per ser més pràctics, també vam optar per organitzar-nos en comissions: no tothom ha d'estar en tot ni volem atabalar, així que hem agrupat la feina en "burocràcia i economia", "socis i tecnologia", "pati", "festa" i "escola de famílies". Això també ha permès incloure persones alienes a l'AFA en les comissions per tal que la gent pugui col·laborar puntualment, o fins i tot de forma regular, amb l'AFA però sense haver de seguir el dia a dia de la junta.

En el plànol econòmic, vam aconseguir l'ajut de l'ajuntament, com cada any, però també del Govern de les Illes Balears. Això ens obre noves vies de finançament. També vam decidir tancar el compte de CaixaBank i passar a Caixa Colonya, que ens permet estalviar-nos les altes comissions que pagàvem, tenir transferències gratuïtes i optar als ajuts que ofereix aquesta caixa.

Quant a feina en si, podem llistar-ho:

  • Organització de la festa de final de curs: nòria, concert de La Huella, orla. Potenciació de begudes saludables, aigua gratuïta, gots reutilitzables.

  • Calendari de l'any 2023 amb fotos de cada classe

  • Enquesta de final de curs per veure opinions sobre la feina feta i propostes de millora: Avaluació de l'escola, l'AFA i les seves activitats malauradament, no vam tenir gaires respostes.

  • Proposta d'extraescolars juntament amb l'AFA del CEIP Sant Lluís: cap va tenir prou inscrits. Posteriorment, hem anat fent difusió dels tallers que l'altra AFA va anar organitzant.

  • Organització del servei de guarda el novembre i el juny a través de LATAU.

  • Reunió amb l'orientadora per conèixer de primera mà el seu treball i les necessitats que es tenen

  • Contractació d'un voluntari per ajudar a P3 durant el mes de setembre

  • Compra d'altaveus pel pati d'infantil

  • Compra d'una taula de pícnic pel pati

  • Donació de llibres al menjador perquè els puguin llegir els infants que queden a dinar al menjador

La comissió Pati va fer una sèrie d'accions i actualment està acabant la feina de redacció d'un projecte de renaturalització:

  • Trobada amb la directora i la presidenta de l'AFA del CEIP Doctor Comas d'Alaior per conèixer com van gestionar el projecte de millora de pati

  • Creació d'una comissió entre professorat i famílies per repensar el pati

  • Enquestes a famílies: Quin pati volem?, buidatge i posada en comú. Vam rebre més de mig centenar de respostes!

  • Dissabte col·laboratiu el desembre per tal de fer qualque tasca en l'hort

  • Participació en un claustre de professorat per tal de traslladar la recerca i plantejar la necessitat de contractar una empresa

  • Recerca, contacte i finalment contractació d'una empresa per fer un projecte de renaturalització (en procés actualment)

  • Redacció d'un projecte pel qual Sa Garriga ha rebut 3000€ per destinar a la millora del pati.

La comissió Escola de famílies es va encarregar d'organitzar almenys una xerrada o taller cada trimestre:

  • "Els canvis del cos", taller de sexualitat amb Laura Ferrer - per alumnes de 4t, 5è i 6è, acompanyats d'un pare o mare. També va fer un taller als alumnes de 5è

  • "El valor de cuidar-nos,com prevenir l'assetjament escolar", amb Ana Saiz

  • Taller de comunicació no violenta, amb Roció Manzanares -> per pares i mares. Dissabte matí, amb servei de guarda pels infants amb LATAU.

  • Els processos de pèrdua i dol en infants i adolescents, amb Belén Calafell

A la comissió de Tecnologia hem fet la nova web de l'escola: s'emprava la tecnologia Wordpress i hem canviat a Squarespace. Això ha permès facilitar la gestió per part de l'equip directiu. També ens permet tenir (i mantenir noltros mateixos) el blog de l'AFA.

L'associació no té sentit si no s'obre al poble. Per això, com que el mes de maig hi va haver eleccions, les setmanes d'abans ens vam reunir amb els quatre partits que es presentaven a l'alcaldia de Sant Lluís per exposar les necessitats més importants: acabar la cuina i solucionar les goteres. Això darrer també ho va exposar na Núria, membre de l'AFA, en una entrevista en directe a IB3 televisió arran d'una nova jornada de basses en una aula d'infantil.

Vam reclamar i aconseguir que el carrer de l'escola tornés a estar tallat al trànsit a l'hora d'entrar i de sortir, que s'havia deixat de fer degut a les obres de l'aparcament.

Amb les altres AFA del poble (del CEIP Sant Lluís i de l'escoleta) vam fer una instància tot mostrant la disconformitat amb l'obertura del Cós més hores: apel·lam al consens social i a que es treballi en entorns amigables perquè els infants puguin anar i venir d'escola a peu de forma segura.

Durant el curs va anar agafant força la idea de que hi hagi un institut escola a Sant Lluís. Per tal que es fes un debat obert al respecte, vam sol·licitar a l'ajuntament que se'n fes un consell sectorial municipal d'educació: hi van participar els directors dels instituts, inspector, delegat d'educació, polítics de tots els partits, presidents de les AFA i serveis socials, tot arribant a la conclusió de transmetre a la Conselleria d'Educació la sol·licitud d'estudiar-ho. A continuació, vam contribuir a la creació de la plataforma "Un institut escola per a Sant Lluís" per tal d'informar les famílies sobre la proposta, que de moment ha celebrat una assemblea i ha rebut unes 350 adhesions.

L'AFA pertany a la FAPMA, que és la federació d'associacions de pares i mares de Menorca. Després d'uns anys en què no ha tingut gaire activitat, hem format part del petit grup de gent que l'ha refundada, nomenant nous càrrecs i revitalitzant la comunicació amb les associacions. És una feina que creiem necessària, tant per posar coses en comú amb les AFA de la resta de Menorca, com per poder tenir més capacitat d'accés als estaments polítics que prenen decisions sobre la nostra escola.

Tot això és més o menys el que vam fer el curs passat. I tu, t'animes a col·laborar-hi? L'escola som tots!

Anterior
Anterior

Primers auxilis per a famílies

Siguiente
Siguiente

Els processos de pèrdua i dol en infants i adolescents